Island <3

Fredag for en måned siden satte jeg meg på flyet til Oslo, og etter å ha lokalisert reisefølget fra Trondheim på OSL, med et kort stopp innom SAS loungen (hurra for sølvkort og sommertid), så reiste vi sammen videre til Island. 

 

Ankomst:

Det er lett å komme seg med buss fra Keflavik flyplass til hotellet, og vi ble transportert helt til døra på Hlemmur Square hvor vi skulle bo. Rommene var store og vi hadde hver sin balkong med både hav- og byutsikt. Frokosten var ikke noe særlig å skryte av, men matbutikken lå rett over veien og der kjøpte vi snacks, vann, brus og frukt. Fredag ettermiddag og kveld tusla vi rundt i Reykjavik, og vi spiste suppe servert i bolle. Bollen var en temmelig stor hvetebolle der toppen var tatt av med noe av innholdet, og den utgjorde suppetallerkenen. Utrolig godt, Svarta Kaffid egner seg utmerket til lunsj og en øl. Reykjavik var utrolig stille på en fredag, det var nesten ikke folk i gatene og lite trafikk. Vi trodde ikke et øyeblikk på at det skulle samle seg 200 000 mennesker i byen dagen etter, det skulle være Gaypride, noe som er svært godt besøkt i Reykjavik. Fredag kveld tilbragte vi på restauranten Perlan, det er også et utkikkspunkt over Reykjavik. Vi spiste en fireretters middag mens restauranten beveget seg rundt og viste oss solnedgangen. Vel verdt besøket, Perlan anbefales for en første kveld på Island.

 

Gaypride:

Lørdag var tanken å sette seg på en turistbuss, men det viste seg at sentrum ble stengt for trafikk på grunn av paraden som skulle gå senere. Vi gikk i stedet innom konserthuset Harpa, et imponerende byggverk nede ved  sjøen. Etter å ha fotografert og beundret konstruksjonen, tok vi oss en kopp kaffe før vi gikk videre til Saga museum. Det var et hyggelig besøk hvor vi lærte om Islands opprinnelse og historisk viktige hendelser i dets tidlige år. Vi spiste publunsj underveis og stoppet i sentrum for å se på paraden. Her hadde det samlet seg enormt med mennesker, så 200 000 var nok ingen overdrivelse. Alle var der, og paraden var fantastisk fin og morsom. Hele Reykjavik var i feststemning. Vi spiste argentinsk den kvelden, enda en 4 retters. Vi fikk utmerket mat og utmerket service på Argenita Steikhus. (Som forrett kan jeg varmt anbefale tartar.) Etter middag sendte vi de gamle hjem, så gikk vi som ikke var like gamle ut på byen. Kiki's bar ble valget, en livlig homsebar med vakre mennesker og glad musikk. Det ble en lang natt og mange drinker og fine mennesker. Spesielt Alex fra Stockholm skilte seg ut. Hvis noen har sett filmen Dallas Byers Club så husker man nok Rayon (Jared Leto). Alex var Rayon. Liten og tynn, med pistrete halvlangt, bleket hår, rosa leppestift, slapp tanktop og miniskjørt over en hullete rosa tights. En vakker ung gutt som var takknemlig for at noen ville tilby han å sitte ned ved bordet sitt snakke litt med han. Han klemte meg hardt før vi skilte lag, og Alex fløy videre. Jeg angrer bare på at vi ikke ble facebookvenner.

 

Blue Lagoon: 

Stort sett hele søndag ble tilbragt på hotellrommet. Jeg hadde en fyllesyke av en annen verden, sammen med min partner-in-crime. I 11-12 tida måtte jeg slepe meg stønnende ut av senga for å få i meg litt mat, og fant heldigvis et sted like ved. Jeg sippet i meg litt kaffe og et smørbrød, så bar det tilbake igjen til senga. Vi hadde på forhånd booket plass i den blå lagune sent på søndag. For det første var det ikke plass før kl 22, og for det andre syntes vi det var et smart trekk siden vi skulle ut dagen i forveien. Vi kom frem like etter solnedgang og stemningen var intet mindre enn magisk. Ved en senere anledning ville jeg nok booket plass en time tidligere, men det ble nå sånn denne gangen. Det var god plass siden de fleste forlater lagunen tidligere på kvelden, vi klæsjet på litt maske i ansiktet og plasket rundt i hele lagunen i halvmørket. Det er mulig det finnes kulere steder, men dette ble min favoritt på Island. Og jeg skulle gladelig betalt i dyre dommer for å dra dit enda en gang under reisen, men det ble det rett og slett ikke tid til. 

 

Roadtrip:

Fra mandag morgen hadde vi leiebil. Jeg fant en gjennom https://guidetoiceland.is/, leiebilfirmaet var en nyoppstartet familiebedrift og utøvde utmerket service. Jeg fikk overlevert bilen på hotellet og droppet den av ved firmaet like ved flyplassen kl 6 om morgenen og bilklargjøreren, som var en ung gutt fra Birmingham, kjørte meg og baggasjen min til Keflavik lufthavn. Orange Car rental har svært konkurransedyktige priser, og bilen (en Dacia) brukte omtrent ikke drivstoff så jeg tillater meg å reklamere for dem. Og praktisk info: Det er gratis å parkere i Reykjavik mellom kl 18:00 og 09:00, så med planlegging trenger man ikke ha parkeringsutgifter. 

Den Gyldne Sirkel: Mandag morgen satte vi avgårde. Det er lett å kjøre på Island, veiene er veldig gode og gpsen guidet oss galant ut av byen. (Jeg skal ikke si så mye om stedene vi besøkte, det bør oppleves selv. Men jeg skal legge ut bilder etterhvert.) Første stopp var nasjonalparken Thingvellir, et historisk viktig sted fra vikingetiden. Ved Thingvellir møtes også kontinentalplatene fra Amerika og Europa. Neste stopp var Geysir geopark, et spennende og actionfylt sted med den svært aktive geysiren Strokkur som kokte over ca hvert 8 minutt og spruta kokende vann flere titalls meter i været. Neste stopp igjen var Gullfoss, her spiste vi lunsj på cafeen og beundret de rasende fossefallene etterpå. Vi kjørte videre gjennom det fine landskapet, underveis fant vi en sovende vulkan, Kerid, hvor vi tilbrakte litt tid, før vi dro videre til Selfoss. Her spiste vi smørbrød på Subway. Ikke så veldig islandsk, men en Subway blir aldri feil likevel. Deretter dro vi hjem igjen til Reykjavik, og hele den dagen hadde gått. Vi starta klokken 09:30 og var tilbake 17:45, og vi brukte god tid på det vi ville se. Vi spiste forøvrig tapas på Tapas Barinn denne kvelden, nok et spisested i Reykjavik som anbefales på det varmeste. 

Tur til Vik: Dag to med leiebil ble også en lang dag, vi satte avgårde like før kl 9 og var tilbake i 19:30 tiden. Skulle jeg gjort turen ut til Vik på nytt så ville jeg ha brukt to dager og hatt enda flere stopp og turer. Det er utrolig mye fint å se, rasende fossefall, ulmende vulkaner, isbreer, svarte strender og Vestmannaeyjar. Sistnevnte rakk vi ikke innom, men bare vent: Neste gang. Turen ut til Vik var om mulig flottere enn turen dagen før, ikke like turistifisert, selv om de fleste stoppestedene likevel var full av turister. Vi så Seljalandsfoss, Skogafoss, begge stedene verdt å stoppe på, Eyafjelljøkull, søte islandshester, mange sauer, provisoriske flyplasser på jorder og selvsagt Vik. Her spiste vi den beste kjøttsuppa jeg så langt har smakt og tok med oss svart sand i en kaffekopp. (Den ble videre med i kofferten til London og Camden før den kom seg til sitt nye hjem i Norge.) Vi kjørte tilbake samme veien og stoppet innom en arm av Myrdalsjøkull og vulkanen Katla som i disse dager har rørt på seg etter en rekke jordskjelv i området. 

Med det var mitt opphold på Island over. Jeg har konkludert med at 5 dager et altfor lite og at neste gang skal jeg se nærmere på de fine hestene. Island er perfekt for familietur, jentetur, guttetur, kjærlighetstur eller friluftslivstur. Jeg fikk fullt utbytte av disse 5 dagene, med unntak av søndag som kunne blitt brukt til noe annet enn å ligge under dyna. Men jeg fikk badet i lagunen da. Island er dyrt for lommeboka, men det må man bare glemme, ellers kan man ikke nyte det. Takk for flott reisefølge! 

 

#Island #reise #reykjavik #mat #gullfoss #geysir #seljalandsfoss #vulkan #bluelagoon #roadtrip

 

 

 

2 kommentarer

frodith

04.09.2016 kl.09:31

Så herlig :-) Mange av stedene jeg har vært. Rare fine og Herlige Island :-)

Hege Elisabeth Losoa

04.09.2016 kl.09:41

frodith: Ja, det er fint på Island. Må tilbake igjen snart :-)

Skriv en ny kommentar

hits